Επιλογή Γλώσσας
Pegasus Astro

Content View Hits : 925879
Article Index
firstpage
Πλανητική Φωτογράφιση
Ηλιακή Φωτογράφιση
Φωτογράφιση Βαθέως Ουρανού
- Τηλεσκόπια
- Κάμερες
Ελαχ.Εξοπλισμός
All Pages

Astrophotography is a special type of photography, on the mapping of celestial objects in our solar system as the Sun, Moon, Planets and comets but also millions of other issues out of it as nebulae, star clusters, galaxies, etc. are located items in huge for our daily data, distances ranging from a few thousand miles for our solar system to millions of light years from Earth for deep sky.

The shooting of amateur astrophotography done with astronomical CCD cameras Digital DSLR cameras or even a simple or modified WEB camera.

The techniques of astrophotography vary depending on the theme and existing staff. Then main ones are:
1. Photography with tripod subjects such as portraits of the Milky Way, constellations and star trails.
2. Photography DSLR or CCD camera in the main focus of a telescope known as Prime Focus mainly on deep sky photography.
3. Photographing focusing the eyepiece of the telescope
4. Piggy back - where camera placed over Equatorial support for shooting wide field objects using telephoto lenses.
5. Photographing using web cam and video camera mainly specialized for planetary imaging


Created with flickr slideshow.

Τύποι Αστροφωτογραφίας - Ελάχιστος απαραίτητος εξοπλισμός

Ο παρόν οδηγός απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την Αστροφωτογραφία ή στον αρχάριο που έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα. Σκοπός του είναι να τον βοηθήσει να κατανοήσει τα βασικά σχετικά με την φωτογράφηση του νυχτερινού ουρανού και να τον καθοδήγηση στην αγορά του πρώτου απαραιτήτου εξοπλισμού.
Η Αστροφωτογραφία είναι η αποτύπωση με φωτογραφικά μέσα των ουρανίων σωμάτων. Οι σημαντικότεροι τύποι αστροφωτογραφίας είναι Πλανητική, Ηλιακή και Βαθέως Ουρανού. Ανάλογα με το θέμα της φωτογράφησης ποικίλουν τα μέσα και οι τεχνικές. Με την αστροφωτογραφία παίρνεις γνώσεις περί αστρονομίας, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας και είναι μία ενασχόληση που απαιτεί μεθοδικότητα υπομονή και επιμονή.

Πλανητική Φωτογράφηση

Για να φωτογραφήσουμε την σελήνη χρειαζόμαστε ως ελάχιστο εξοπλισμό μία φωτογραφική κάμερα με τηλεφακό ένα τρίποδο και ένα declacer (συσκευή για πάτημα του κλείστρου εξ αποστάσεως ώστε να μην δημιουργηθεί κραδασμός). Η φωτογράφηση εδώ δεν διαφέρει κατά πολύ από την κλασική φωτογράφηση, χειροκίνητη εστίαση και μικροί χρόνοι έκθεσης. Με τον ίδιο εξοπλισμό μπορούμε να φωτογραφίσουμε και αλλά πορτρέτα του ουρανού όπως τις ιχνογραμμές από την κίνηση των αστέρων – γνωστά και ως star trail – συνόδους πλανητών, αστερισμούς κ.α.

KRONOS28_12_2006 full moon (Large)Webcam7

Για αποτύπωση με μεγαλύτερες λεπτομέρειες των πλανητών και της Σελήνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην θέση του φακού ένα τηλεσκόπιο. Η προσαρμογή του τηλεσκοπίου με την φωτογραφική μηχανή επιτυχάνεται μεένα εξάρτημα το Τ ring και ένα Τ adapter 1,25" ή 2" ανάλογα τον εστιαστή του τηλεσκοπίου μας. Προϋπόθεση είναι η μηχανή να είναι τύπου SLR  (Single Lens Reflex) με δυνατότητα προσαρμογής & εναλλαγής φακών.

Στην πλανητική φωτογράφηση κυρίως λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχήςδημιουργούνται πλασματικά είδωλα με αποτέλεσμα η εικόνα να φαίνεται ως ανεστίαστη ή κουνημένη. Την λύση έχουν δώσει μικρές εξειδικευμένες βιντεοκάμερες ή ακόμα και απλές web cam όπως αυτή στην πάνω φώτο.Με τις κάμερες βιντεοσκοπούμε από μερικά δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά και στην συνέχεια αθροίζουμε τα καρέ με ειδικό λογισμικό (το πιο γνωστό είναι το registax) ώστε να παραχθεί μία εικόνα από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι μη κοινές στα περισσότερα από τα καρέ άρα και άχρηστες πληροφορίες.



scroll back to top